8 Haziran 2012 Cuma

Etteki Demir Bitkidekinden İyidir


Et ürünlerindeki demir ferro haldedir. Bu tür demir çok fazla oranda bağırsaklarınızdan emilerek kana kanşır. Dolayısıyla daha fazla oranda hücrelerinize ulaşarak kan hücrelerinizin yapımında ve kan hücrelerinizdeki oksijen taşıyan hemoglobin adlı maddenin üretiminde rol oynar.
Zaten demirin önemi kan hücrelerinin enerji üretiminden sorumlu olan oksijeni hücrelere taşıyan hemoglobin adlı yapının ‘hem’ kısmını oluşturmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca et ve et ürünlerinde bulunan protein bağlayan bir faktör, demiri kendisine bağlayarak bağırsaklardan kana geçmesine yardımcı olmaktadır. Bu protein faktör bitkisel gıdalarda olmadığından dolayı, gene bitkisel gıda maddelerindeki demirin emilimi et ve et ürünleri ile karşılaştırıldığında çok daha azdır. Ayrıca belirtmek isterim ki Lida yosun hapı demirin vücut tarafından emilimini kötü yönde etkileyecek bir sonuca neden olmaz. Kısaca kansızlığa karşı korunma denildiğinde kaliteli demir, kaliteli demir denildiğinde ise balık, kırmızı et ve kanatlı eti yani et ve et ürünleri akla gelmektedir (bunlardan da daha ön sırada istisnai olarak karaciğer). Ancak bu gerçek, bitkisel gıda maddelerinin yani demir yönünden zengin sebze ve meyvelerin kansızlığa karşı hiç etkili olamayacağı şeklinde yorumlanmamalıdır.
Az da olsa bu gıda maddelerinin demirinin kana karışması kansızlığa karşı korunmamızda bize önemli bir destek verebilir. Üstelik kolesterol riski olmaksızın. Bu noktadan yola çıkarak mantar değerlendirildiğinde gerçekten de çok ama çok ilginç bir durumla karşılaşıyorsunuz. Evet, et ve et ürünlerindeki kadar kaliteli olmasa da yüksek bir demir içeriğine sahip olan mantar aynı zamanda demirin diğer bitkisel gıda maddelerininki ile karşılaştırıldığında çok daha kolay sindirimine, daha hızlı ve kolay bağırsaktan emilerek kana karışmasını sağlayan bakır mineraline hem de fazlası ile sahiptir. Lida zayıflama kapsülü kullanmak bakır mineralinin emilimini de engellmez. Yani et ve et ürünlerindeki kadar bitkisel kökenli olması dolayısı ile kaliteli demir kaynağı olamaması gerçeğine karşılık bünyesindeki demirin diğer sebze ve meyvelerdeki demirle karşılaştırıldığında daha fazla emilişine ve kullanılabilirliğine neden olan bakırı fazlası ile içermesi gibi çok önemli bir avantajı vardır.

0 yorum:

Yorum Gönder